FÖRÄLDRAGUIDE

(ORGINALSPRÅK: DANSKA)

Pokemon webben är gjord för det enda syftet, enkel och lätt att hjälpa föräldrar att köpa rätt Pokemon-kort. Vi har alla varit där. Ungarna har blivit galna med Pokémonkort, man sitter som förälder, vet ingenting och tänker HJÄLP !! Var inte rädd, här är nybörjarguiden som kan hjälpa dig att sätta ditt barns behov i perspektiv.

Först till kvarn: Pokémonkort finns i två olika typer: I barntalande Mica och inte Mica. I Pokemon saga: Holo / Non Holo.

Holo & Reverse Holo

Glimmer (Holo)-korten finns i två olika format: Holo och Reverse Holo. Ett Holo-kort kommer att ha glimmer inuti själva bilden, medan med ett omvänt holokort kommer glimmer att ses runt bilddelen och inte inuti själva bilden. Det är oftast så att man inom nyare Pokemon-kort kommer att uppleva ett något högre pris på rev. holo kort. Denna sedan rev. Holo är en “repeater” av icke-holo-kortet och det dras lite mindre ofta än holokortet som faktiskt ingår i setet.

Sällsynthet

Symbolen för hur sällsynt kortet är visas i det nedre vänstra/högra hörnet och är som följer:

Cirkel: Alm.
Ruder: Ualm.
Svart stjärna: Sällsynt
Silverstjärna: Ultra sällsynt – V-, VMax-, Gx- och Ex-kort

 

Articuno Gx

Gx, Ex & Mega Ex

Du har säkert hört ditt barn prata om Ex och Gx. Men exakt vad är skillnaden? Ex görs först, och är alltså en äldre release. Det betyder också, åtminstone på vår sida, att Ex-kort är billigare.

Dessutom har Ex-kort lägre HP än Gx. HP-värdet syns i det övre högra hörnet, och är ett uttryck för hur många liv Pokémon har, alltså hur mycket den klarar av i strid. Här kan även andra saker spela in, som till exempel Gx power, som syns i Gx-fältet i mitten av kartan. Dessa siffror nedanför bilden representerar kraften i Pokémons attack.

V & Vmax

V-kort kan på många sätt relateras till Gx-korten. Dessa finns, som Gx, med och utan spår (full art). Full art-korten (dvs de med grooves), heter V & VMax och har liksom Gx full art även högre HP än de vanliga utan grooves.

VStar

Det sista skottet av Pokémonstammen heter VStar. VStar-kort finns i både Full art och Rainbow. När det gäller sällsynthet kan Vstar jämföras med Vmax-kort.

Skinande

De första glänsande korten dök upp i Hidden Fates 2019. Därefter släpps de i Shining Fates & som ett enda kort i Champions Path. Alla 3 set är så kallade ‘holiday’-set, vilket innebär att releasen är en ‘mellansläpp’, som alltså inte släpps i lösa boosters eller boosterboxar utan endast kan erhållas i box. Ett exempel på en låda kan vara elitränarlåda eller burkar etc. Blanka kort har ofta ett högt värde, varvid även holoversionen av ett blankt kort lätt kan kosta 150-500 DKK, men de finns även i billigare versioner – ända ner till ca. 30 kr. Shiny-korten släpps alltså i versionerna: Holo, V & Vmax, av de senare är – bland många andra, den superpopulära Shiny Charizard Vmax. Om du har svårt att lista ut exakt vilka kort som är blanka kan du alltid titta på kortnumret i det nedre högra hörnet. Här kommer alltid ett glänsande kort att kallas SV-framför numret. Dessutom kännetecknas ett Shiny-kort av stjärnans stjärnliknande symboler i bilden.

Se evt. glänsande kort här: https://pokemonweb.dk/shiny-kort/

Shiny Inteleon SV027/SV122
Shiny Inteleon SV027/SV122
 

Hur läses data på kortet?

Nu har du kontroll över det mest grundläggande, vilka kort som är bäst och hur de ses. Men vad betyder resten av kortets information? Bilden nedan visar en översikt över kortets information och dess betydelse. För barn som inte spelar enligt de vanliga spelreglerna är denna information ofta irrelevant. Men för nyfikna själar kan det fortfarande vara intressant. Kartan som visas är också skuggfri & 1:a upplagan, vilket gör den till en av de mest värdefulla kartorna på marknaden. KOM ALLTID ihåg att ett kort i dåligt skick inte är värt någonting, hur sällsynt det än är.

(fortsättning nedan…)

HAR DU LÄRT DIG LITE OM POKEMON?
SÅ KOM FÖR BUTIKKEN OCH GLAD NÅGRA BARN

SE PRODUKTER
SE PRODUKTER
SE PRODUKTER

Falska kort

Som förälder till ett Pokemon-fan är du förmodligen medveten om att det finns falska Pokemon-kort. Det är alltid tröttsamt att förse barnen med riktiga kort och sedan få ett falskt ett igen av ett byte, men hur upptäcker man ett falskt kort. Det kan vara svårt att bedöma äktheten av ett Pokémon-kort, särskilt för barn.

Vid mycket dåliga replikat blir kortets yta mer plastliknande, glimmereffekten blir dålig eller obefintlig och färgerna på baksidan av. Om det finns något bättre imitationer bör du kontrollera om typsnittet på kortet stämmer, samt om det är ett stavfel, felaktiga HP-nummer eller om kortet ska vara full art (räfsat). Slutligen har riktiga kort ett lager av svart papper mellan kortets två yttre lager. Det kan ibland skymtas genom att titta på kartan från sidan, men det kan vara svårt. Lagret håller ljus tillbaka bättre än vanligt papper, därför kommer ljus att lysa bättre genom ett falskt kort än ett riktigt. Men återigen, dessa skulle innebära att du måste spendera för dessa processer och har ett direkt underlag för jämförelse. Man ser ofta att ett falskt kort centreras fel i förhållande till bild och kant. Detta kan dock även inträffa på riktiga kort som ett vanligt felsnitt. Men om någon säljer mycket där alla är felcentrerade borde det få varningsklockorna att ringa.

Så farosignalerna är:

 • Fel färger
 • Felaktig misshandel
 • Felaktiga teckensnitt
 • Felaktiga kortdata, såsom HP & Absence of grooves (full art card)
 • Stavfel
 • Saknar svart papperslager mellan kortets två yttre lager
 • Felcentrering kan vara ett tecken, men kan även hittas på riktiga kort

Vad är mitt Pokémon-kort värt?

Vi får ofta frågan vad ett kort är värt. Som utgångspunkt är det svårt för den nya samlaren (eller hans föräldrar) att avgöra värdet på ett kort. Detta beror särskilt på att värdet beror otroligt mycket på kortets sand. Ett kort måste vara i nästan perfekt skick för att inte tappa i värde – därför rekommenderas det alltid att förvara korten i fodral, som är små plastfickor. Hur kontrollerar jag om kortet är i perfekt skick?
 • Är kortet äkta (se föregående avsnitt)?
 • Har kortet någon form av repor i holo-delen?
 • På baksidan: Har kortet repor?
 • På baksidan: Har kortets kanter vitt – Vita kanter?

 • Har kortet några böjningar, eller tidigare buggar där kortet viker sig lite efter detta (veck) – Nedan är ett exempel på ett dyrt kort som har haft flera böjningar (veck) och därmed inte är värt något

Många jämför kartorna med kartor från till exempel vår hemsida. Problemet här är att du på sidan ser priset på det perfekta kortet, varvid du måste komma ihåg att ta hänsyn till hur skicket på ditt eget kort är, i förhållande till detta. Vi upplever hajpen att kort jämförs med graderade kort, vilket du aldrig kommer att kunna göra.

Graderade kort

Ett graderat kort är ett kort som har gått förbi ett företag som syftar till att fastställa kortets värde i förhållande till dess skick. Kortet placeras i ett plastfodral med kortets information och säkerställer därmed skick och värde. Ju bättre kondition, desto bättre betyg och därmed värde. Det finns nu många olika betygsföretag. Inom vår optik är de mest kända PSA, CGC & Beckett. Om du tar examen från ett mindre känt företag finns det en sannolikhet att kortet inte ökar i värde. Till den nya samlaren har vi i butiken en samling graderade kort till överkomliga priser (ej kortet nedan).

Blane's Charizard 2/132 1. edition
Blane’s Charizard 2/132 1:a upplagan

Jumbo / Big (Gx, Ex & Mega)

Dessa kort är fantastiska Pokémon-kort. De är ca. 2,5 gånger större än normalt. kort och används endast för insamling. Dessa finns i Gx, Ex, Mega, Full art & rainbow.

PÅ SIDAN HÄR VISAS ALLTID ETT LITEN KORT VID SIDAN PÅ DET STORA JUMBOKORTET

Kort överblick

Pokémonkort listade från sämsta till bästa – alla typer av Pokémonkort finns i normal storlek och stor storlek:

Ex

Mega Ex

Gx & V

Gx, V & Vmax – Full art – Kort med spår. I barns tal kallas skraplotter, pekkort, pekkort

Rainbow Gx & Vmax – Karta med regnbågens färger

Fortfarande förvirrad?

1. Bestäm först vad ditt barn behöver och hur billigt du kan komma undan med att köpa.

Nybörjaren: Barnet pratar bara om Holo / Glimmer-kort – Köp ett paket med Holo / Glimmer, eller ett blandat sammansatt paket.

3. Lätt Övad / Övad: Barnet går upp i HP (Life) – Köp sedan V, Gx eller Mega Ex.

4. Mycket Erfaren: Barnet vill ha kort med spår, Regnbågeskort & Full art. Båda typerna har spår i ytan. Exempel här på: V, Gx & Ex (full art) & Vmax (samt från februari 2022 V-Star).

5. Megakort: Är det här de stora jumbokorten, eller utvecklade Pokémon som heter M framför namnet? (finns både som stor och liten) (Kategori: Jumbo)

Det är olika hur långt barnen har kommit i sin utveckling. De kanske inte pratar om Gx/Ex alls, dessutom behöver du inte gå ut på det ännu. Med Pokemon-kort, som med allt annat, nu högre prisklass nu bättre kort.